Types of Face Cleansers

Monday, December 01, 2014

Klik untuk versi Indonesia

Hello, lovelies~ I was tidying up my old blog posts when I stumbled on my old post regarding bar soaps in detail. I couldn't believe how stiff my writing style was back then, lol. It gave me an idea to write a new blog post, however, on types of face cleanser we have today in the market.

Not all face cleansers are made the same. One of the reasons why is because each skin has different needs. Dry skin needs a moisturizing cleanser that doesn't exaggerate dryness, while oily skin needs to remove the excess it has on top of the skin. Acne prone skin needs a cleanser to help battle those acne-causing bacteria, while combination skin needs to tend to both sides of the story. Sensitive skin needs to watch out for irritants and fragrance in their products.

Now that you have a general idea on which skin yours is, let's start with the face cleansers that are commonly used.

Cleansing Milk
Who is it for : dry skin
Why : it doesn't aggravate dryness on the skin
Advantages : Some formulas doesn't need a rinse off

Cleansing Cream
Who is it for : extremely dry skin types
Why : removes dirt without drying out the extremely dry skin
Strength : able to remove sunscreen and makeup
Weakness : Leaves an oily residue that needs to be removed by a mild soap

Micellar Water

Who is it for : All Skin Types
Why : Gentle enough to remove dirt and excess oil
Strength : No need to rinse afterwards
Weakness : Not able to remove sunscreen

Cleansing Oil

Who is it for : All skin types
Why : It's gentle for dry skin and (some) can reduce acne
Strength : Removes sunscreen without leaving a greasy residue as it washes off easily
Weakness : Adds more time to your skincare routine as it needs to be massaged thoroughly

Foaming Face Cleanser

Who is it for : Oily skin
Why : The foam helps removes excess oil
Strength : Removes excess oil thoroughly
Weakness : SLS can dry out the skin, causing oil gland to produce more oil

Non-Foaming Face Cleanser

Who is it for : Dry skin & Sensitive skin
Why : Absence of SLS doesn't irritate and dry out the skin
Strength : Gently removes dirt
Weakness : Can't remove sunscreen and makeup

I hope this helps answer some of your questions on choosing a new face cleanser. My favorite is a cleansing foam because of my oily, acne-prone skin. However, in the end, it all comes down to preference, but I do urge you to look at the ingredients that can be beneficial to your skin.

What is your favorite? Let me know in the comments below and until then, I'll see you later~

Versi Indonesia

Hello, lovelies~ Pas lagi bersih-bersih blog post lama, aku ketemu post lama yang udah berdebu *halah* mengenai sabun batangan yang bisa kamu baca di sini. Cara nulisku dulu kaku banget, sampe pake 'saya', lol. Tapi, aku jadi kepikiran bikin blog post ini yaitu berbagai jenis pembersih wajah yang ada di pasaran.

Ga semua pembersih wajah itu sama, meski tujuannya mungkin sama-sama membersihkan wajah dari kotoran. Alasannya ya karena setiap jenis kulit berbeda dan memiliki keperluan yang berbeda. Contohnya pada kulit kering perlu kelembapan dalam setiap produknya, sedangkan kulit berminyak perlu bahan yang mengurangi minyak berlebih.

Kulit yang cenderung berjerawat memerlukan produk yang mengandung bahan pemberantas jerawat, sedangkan kulit kombinasi perlu produk yang mengimbangi daerah berminyak dan keringnya. Kulit yang sensitif memerlukan produk yang bebas dari bahan iritan seperti parfum, pewarna, dan (beberapa) minyak esensial.

Nah, udah dapet gambaran yah kira-kira kulitmu jenisnya yang mana. Sekarang, kita membahas jenis-jenis pembersih wajah yang umum.

Susu pembersih
Cocok untuk : Kulit kering
Mengapa : Tidak mengeringkan kulit
Plus : Beberapa formula tidak perlu dibilas sehingga praktis
Minus : Terkadang ada sisa susu pembersih yang terasa berminyak sehingga harus dicuci dengan sabun

Cleansing Cream
Cocok untuk : Kulit sangat kering
Mengapa : Membersihkan wajah tanpa mengeringkan kulit
Plus : Dapat membersihkan makeup & tabir surya
Minus: Sehabis penggunaan, terasa berminyak sehingga perlu dicuci lagi dengan sabun

Micellar Water
Cocok untuk : Semua jenis kulit
Mengapa : Membersihkan wajah tanpa mengeringkan kulit
Plus : Tidak perlu dibilas dengan air
Minus : Kurang bisa membersihkan tabir surya

Cleansing Oil
Cocok untuk : Semua jenis kulit
Mengapa : Lembut untuk kulit kering dan (beberapa) mampu mengurangi jerawat
Plus : Dapat membersihkan makeup & tabir surya
Minus : Makan waktu (apalagi kalo lagi ngantuk)

Cleansing Foam (yang berbusa)
Cocok untuk : Kulit berminyak, kulit cenderung berjerawat, dan kulit kombinasi
Mengapa : Busanya membantu membersihkan minyak berlebih pada wajah
Plus : Membersihkan minyak berlebih secara menyeluruh
Minus : Terkadang ada beberapa formula yang terlalu mengeringkan kulit 

Cleansing Foam (yang tidak berbusa)
Cocok untuk : Kulit kering & Kulit sensitif
Mengapa : Membersihkan dengan lembut, tanpa bantuan SLS
Plus : Membersihkan tanpa mengeringkan dan mengiritasi
Minus : Tidak bisa bersih dengan tuntas, karena tidak dapat membersihkan tabir surya dan makeup

Aku harap postingan ini berguna untuk kamu yang lagi nyari pembersih wajah. Kalo aku sukanya yang cleansing foam karena jenis kulitku kombinasi/berminyak. Tapi, intinya sih balik lagi ke kamu sukanya yang tipe mana. Lebih bagus lagi kalo dilihat dari bahan-bahannya yang bisa berguna untuk kulitmu.

follow us in feedly

 © Diary Of A Product Junkie (Stephanie Nangoi) All Rights Reserved. Copyscape Banner

You Might Also Like

0 comments